За нас

“Шун джудо клуб” е създаден през 2004 г. от няколко ентусиазирани млади хора разбрали, че практикуването на джудо ги е направило по-смели и по-добри. Работа на треньорите и убеденоста им, че японското бойно изкуство – джудо може да бъде полезно за обществото направи “Шун джудо клуб” място, където занимаващите се да се развиват физически и ментално,всеки да може да намери нещо полезно за себе и място, от което да излизат добри хора и големи спортисти.

Какво представлява залата и тренировката за деца в нашият клуб?

 

В залата по джудо освен многото физически упражнения и хватки, които трябва да научи, всяко дете ще намери и една социална среда- копие на истинският живот . То ще трябва да се справя само и всичко да зависи от собствените му сили. Бялото кимоно прави всички деца равни , различават се само по цвета на колана, спечелен чрез придобиване на умения с цената на усилие , което всеки трябва да направи сам. Ако едно дете иска колан трябва да научи хватките. Ако иска да бъде силно, трябва да се старае в упражненията.Резултатът от старанието се вижда много бързо , удовлетворението от спечеления колан или успехът в някое доскоро невъзможно упражнение научава децата някак неусетно за тях на труд и старание. В тренировката има ситуации, в които някой помага на друг или има нужда от помощ , или е по–силен от един и по-слаб от друг. Така децата бързо разбират кое е честно и кое не и че трябва да се отнасят с другите така както искат другите да се отнасят към тях. Работата на нас треньорите е освен на джудо умения , да ги учим и на правилата за поведение в залата и етикета на джудо , да следим за спазването му ,с което създаваме подходяща среда, в която всеки да опознае себе си и да научи нещо полезно за бъдещето.

DSC00687

За различните възрастови групи продължителността и интензивността е различна но принципът и ритъмът е сходен. Под ритъм се разбира частите във времето. Първата част на тренировката е загрявка и упражнения за физически качества (сила , бързина , издръжливост, гъвкавост , ловкост). Тя има за цел да подготви тялото и умът за джудо. След това започваме да учим или усъвършенстваме хватките – това е втората час. В третата е най–важната джудо практика – рандори, където се използва всичко научено и придобито в другите части. Завършваме с разпускане, което да угъвкави тялото и успокои съзнанието. Между частите има почивка или спортна игра. За различните групи частите са с различна продължителност и някои от тях могат да се повтарят.

Разделяме децата на 3 възрастови групи.

Първата е от 5 до 9 години,в която целите са децата да свикнат с етикета на джудо, останалите деца и ритъма на тренировка , което да им помогне да бъдат концентрирани и работоспособни. Ще развиват общо- физическите качества по подходящ за възрастта начин и ще придобият първите си джудо умения . Под джудо умения разбираме – желание за рандори (схватка) , правилна стойка, основен захват в джудо, правилно движение и начално разучаване на две- три хватки в стойка и партер. В тази възраст не е нужно децата да научат идеално хватките или да станат шампиони, а по-скоро използваме джудото и ситуациите, в който попадат на тренировка, като средство да ги научим да бъдат смели, креативни и толерантни. Треньорите (сенсей) сме повече учители и се нуждаем от помощта на родителите, за да разберат децата ,че отиват на час по джудо за да научат нещо ….и разбира се да се позабавляват.

DSC00652

Втора възрастова група от 9 до 13 години. В нея продължаваме да изграждаме общо физическите качества, но с повече и по–трудни упражнения и ги трансформираме в специфични за джудо. Учим ги на повече хватки , комбинации и малко тактика за водене на рандори. В този период изискванията ни за научаване на техниките са големи, както и изискванията за дисциплина и старание в заниманията. В тази възраст обясняваме етикета на джудо и защо е важно да се спазва. Всеки трябва да разбере, че постъпките и държанието му в залата са от значение освен за него ,а и за всички останали там.

decaТрета възрастова група 13 – 16 години. Това е възрастта, в която изискванията към момчетата и момичетата в заниманията са най-големи. Упражненията за основните физически качества както и специфичните качества стават повече и наистина трудни. В края на периода ще бъдат минали всички хватки до черен колан. Всеки от тях ще е получил своя колан в зависимост от уменията, които е придобил. Тук ги учим много комбинации, тактика, борба на захват, ритъм на атаките и цялостна стратегия в рандорито. Изграждаме стил съобразен с личните качества и характер на всеки джудист. В края на тази възрастова група очакваме заниманията по джудо в нашият клуб да са направили от момчетата и момичетата минали през него както добри спортисти , така и деликатни ,толерантни и силни хора, познаващи собствените си възможности. За някои от тях джудото ще остане хоби, а за други , малка част – професия. Трети може и никога повече да не влязат в зала по джудо. Каквото и да се случи ние, треньорите в клуба, се надяваме, че спомена за залата по джудо ще бъде за децата спомен за вълнуващо място научило ги на полезни уроци и създало приятелства за цял живот.

DSC01754